Svatohubertské pochoutky z divočiny servírované ve vyhlášené restauraci Zámeckého hotelu Maxmilián i těm labužníkům, kteří nejsou ubytováni v hotelu. Čokoládové pralinky, které vám při prohlídce zámku nabídne komorník či samotná kněžna. A po setmění, které nastane po sobotní změně času velmi brzy, už i unikátní světelné objekty v zámeckém parku. O podzimních prázdninách nebudou naši návštěvníci vědět, kam dřív skočit.
Každý den takřka od svítání do soumraku bude na zámku po celé podzimní prázdniny, tedy od soboty 25. října do středy 29. října, patřit čokoládovým prohlídkám zámku. Večer pak Labyrintu světla a ráji srdce, tedy světelným objektům a efektům, které budou lákat návštěvníky parku až takřka do konce ledna. Mezitím by to ale chtělo něco dobrého k snědku – ať už jako oběd, nebo – přijedete-li na Loučeň jen na druhou polovinu dne – večeři. Kterýkoli den podzimních prázdnin můžete v poledne i večer ochutnat dobroty v rámci zvěřinových hodů, pořádaných v restauraci Zámeckého hotelu Maxmilián. Vítáni jsou na nich nejen hoteloví hosté, ale i výletníci ze zámku, jeho parku a labyrintů.
Na co se váš mlsný jazyk může těšit? Na začátku si budete moci vybrat ze tří předkrmů: Namažete si na křupavý bagetový toast zvěřinovou paštiku dochucenou hruškami na červeném víně? Chcete snad něco tučnějšího a objednáte si raději tatarský biftek z jeleního hřbetu? Nebo dáte naopak na úvod přednost lehčí variantě, tedy podzimnímu zeleninovému salátu s pečenou křepelkou a praženými jedlými kaštany? Je to jen na vás. Pak přijde na řadu nejspíš polévka. „Připravujeme gulášovou polévku z jeleního masa. Kombinace zvěřiny a tohoto typu polévky je poměrně málo vídaná, mohu ji jen doporučit,“ říká loučeňský šéfkuchař Tomáš Petráň, který si vzal sestavení celého letošního svatohubertského menu osobně na starost. A vzápětí má jasno i v tom, co považovat za top nabídku v segmentu hlavních jídel: „Letos poprvé můžete na Loučeni ochutnat vedle tradičního jeleního, dančího a kančího masa také pečeného jezevce. Jedná se o velmi delikátní maso. Kdo ho ještě neochutnal, neví, o co přichází. Připravili jsme ho s tradiční španělskou omáčkou, jejíž hlavní ingrediencí je červené víno,“ vábí chuťové pohárky šéfkuchař Petráň. K jezevčí pečeni doporučuje jako vhodnou přílohu bramborovo-žemlové noky, které připravil se svými pomocníky v kuchyni podle zbrusu nového receptu. Jezevčí maso pochází pochopitelně z kontrolovaných chovů a je českého původu.
Chystáte se na výlet, a to jeden z posledních, nebo možná vůbec úplně poslední v letošní turistické sezóně? Kolik z vás, kdo se ho zúčastní, už jedlo pečeného jezevce? Pokud si ho objednáte poprvé právě na Loučeni, nemohli jste si pro tuto svoji gurmánskou premiéru vybrat lepší místo: Jezevec je totiž už od středověku erbovním zvířetem rodu Thurn-Taxisů, nejvýznamnějších majitelů v celé dlouhé historii loučeňského zámku.
Tak tedy dobrou chuť!
6 DŮVODŮ, PROČ VYRAZIT O PODZIMNÍCH PRÁZDNINÁCH NA ZÁMEK LOUČEŇ:
- Na zámku startují obvykle každou půlhodinu čokoládové prohlídky, kde ochutnáte vybrané pralinky, které vznikly v dílně královského čokolatiéra.
- Oběd či večeře může být opravdu nevšední: V restauraci Zámeckého hotelu Maxmilián pořádají nejen pro hotelové hosty o všech 5 prázdninových dnech zvěřinové hody.
- Na jídelním lístku se v rámci naší gastronabídky objevuje historicky poprvé od zpřístupnění zámku veřejnosti v roce 2007 pečený jezevec, erbovní zvíře rodu Thurn-Taxisů.
- Labyrinty a bludiště čekají na sklonku sezóny už jen na vás. Všichni ostatní si je letos už prošli.
- Po setmění se v rámci tříměsíční akce Labyrint světla a ráj srdce můžete poprvé setkat se světelnými objekty v zámeckém parku. Pokud jste u nás byli už loni, garantujeme vám, že letos jsou zcela jiné a ještě krásnější!
- Děti u nás o podzimních prázdninách neplatí vstupné!