Medovina mívá různé příchutě - posledním hitem je třeba medovina s příchutí konopí. I zámecká medovina z Loučně má své nezaměnitelné aroma - i jazyk gurmána v ní snadno rozpozná chuť švestek.
"Ve sklepích uprostřed Vysočiny, v Hlinsku, jsme nechali od zimy kvasit medovinu se švestkami. Je velmi důležité, že švestky jsou v naší medovině přítomné od počátku procesu kvašení, nejsou přidávány až druhotně do zralé medoviny. Naše zámecká medovina tak vzniká sice náročnějším, zato však poctivějším a tradičnějším způsobem, nejde o žádnou aromatizovanou náhražku," vysvětluje Jiří Senohrábek, manažer zámku Loučeň.
Švestkovou příchuť pro svůj značkový alkoholický nápoj nezvolili zámečtí náhodně. Chtějí tak připomenout bývalou slávu knížecích švestkových sadů nedaleko Loučně, na okraji obce Mcely. Z tamních knížecích švestek se kolem roku 1900 vyráběla povidla, která kupovaly dokonce i hospodyňky za mořem, ve Spojených státech, kam se povidla vyvážela. "Nyní je švestek ještě méně, než bývalo za časů knížete Alexandra Thurn - Taxise. Tyhle vzácné plody jsme se proto rozhodli smíchat s alkoholem, myslím, že se tak zavděčíme více gurmánům, než v případě povidel," dodal Senohrábek.
Lahev loučeňské zámecké medoviny můžete pořídit výhradně v zámeckém infocentru, tedy tam, kde se kupují vstupenky do zámeckého areálu na Loučeni. Občas ji seženete také na speciálních historických jarmarcích.